Linux

Tux

Prije nego što je Linus Torvalds napravio novu jezgru za Intelov mikroprocesor 80386, unixoidi (operativni sustavi kompatibilni s Unixom) u pravilu nisu bili primjenjivi ni korišteni za kućnu upotrebu, već samo za istraživačke i uredske poslove.

Nakon što je neko vrijeme sam koristio kernel, Linus Torvalds je 1991. godine objavio izvorni kod na Internetu te pozvao ljude da sudjeluju u daljnjem razvoju. Prva službena verzija, Linux – 0.02, izašla je 5. listopada 1991. godine.

Linux jezgra sama za sebe nije operativni sustav, no spojena s programima nikad završenog GNU sustava tvori operativni sustav. Isprva je Linux služio kao eksperimentalni sustav i nije bio korišten u komercijalne svrhe. To se promjenilo sa nastankom Apache web servera, koji je zajedno sa Linuxom pružio pouzdano rješenje za pogon velikog broja web stranica.

S vremenom je nastalo mnogo programa za Linux (ali i ostale UNIX-e) za razne svrhe: uredski paketi, web, razmjena datoteka i e-mail, PDF, gledanje i manipulaciju slikama, multimedija, snimanje CD/DVD-a te mnogi specijalizirani programi.

Prednosti Linuxa u usporedbi sa Windowsima su sve ono što jedan operativni sustav mora imati: brzina, stabilnost i sigurnost.

Distribucije Linuxa sastavljene su od Linux kernela s driverima, GNU programa, Xorg grafičkog servera, grafičkog okruženja te programa za pojedine svrhe. Distribucije se dijele u skupine s obzirom na način kako se distribuira softver uz pojedinu distribuciju. Softver se može distribuirati u izvornom kodu ili u zato predviđenim paketima (koji sadrže izvršne verzije softvera ili pak skripte koje same instaliraju softver).

Neke od Linux distribucija: Ubuntu, OpenSuSE, RedHat, Fedora, Debian, Mandriva, PCLinuxOS, Mepis, Slackware, Gentoo, FreeBSD, Knoppix.

Linux Desktop:

  • Uredske aplikacije: Kword, Kspread, Kpresenter, Writer, Calc, Impress
  • Internet preglednici: Mozilla Firefox, Opera, Konqueror, Netscape Navigator
  • E-mail programi: Kmail, Thunderbird, Evolution
  • Messengeri: Kopete, Skype, Yahoo mesenger, Licq, aMSN
  • Multimedijalni playeri: Amarok, Kaffeine, XMMS
  • Grafički programi: Gimp, Krita, Draw, Xara Xtreme, ShowImg, Ksquirrel
  • Uslužni programi: Nero Linux, K3b, AcetoneISO2, KoverArtist, Dolphin, Konqueror
  • Emulatori: Wine, Cedega

Grafička okruženja: KDE, GNOME, Xfce, Fluxbox

Aplikacije za poslužitelje: Apache, PHP, Perl, mySQL, postgreSQL, Postfix, Courier, Horde, proFTPd, vsFTP, VHCS

www.kernel.org